چرا باید اضطراب در دوره نوجوانی کنترل شود؟

  • پریسا گنجه

    روانشناس و درمانگر

    تاریخ آخرین بروزرسانی ۱۴۰۳/۰۱/۱۸

چرا باید اضطراب در دوره نوجوانی کنترل شود؟

اختلالات اضطرابی در دوره نوجوانی نسبتا شایع و فراگیر است؛ به طوری که برخی آمارها نشان می دهد از هر چهار نوجوان، یک نفر اختلالات اضطرابی را تا سن 24 سالگی تجربه می کند.  نوجوان مضطرب اغلب درمورد مشکلاتش ناراحت و نگران است. این نگرانی به حدی است که می تواند در درازمدت منجر به افسردگی شود.

به صورت طبیعی همه ما هر از گاهی مضطرب می شویم که پاسخی طبیعی به محرک هایی همچون در جلسه امتحان قرار گرفتن، شغل تازه ای را شروع کردن، یا انجام کاری تحت فشار است. این نوع از اضطراب، بخشی از زندگی نرمال و معمول همگی ما محسوب می شود؛ اما برای بعضی افراد، احساس اضطراب می تواند خیلی شدید و بیمارگونه باشد. 

 

تفاوت اضطراب سالم و اضطراب بیمارگونه چیست؟

اضطراب سالم و بهنجار معمولا در پاسخ به رویدادها ی مختلف در زندگی رخ می دهد، معمولاً بعد از چند ساعت و یا نهایتا بعد از چند روز فروکش می کند و بر سلامتی یا بخش های دیگر زندگی فرد اثر نمی گذارد. در حقیقت، مقدار کمی از استرس یا اضطراب می تواند مفید باشد، زیرا به ما کمک می کند تا کارها و وظایف خود را به بهترین نحو انجام دهیم. اضطراب زیاد، کاملا عملکرد فرد را مختل می کند. ویژگی‌های متفاوت اضطراب طبیعی با اختلال اضطراب در ادامه آمده است:

  • کاملا شدید است

  • برای هفته ها، ماه ها و یا بیشتر باقی می ماند،

  • اترات منفی بر افکار، رفتار و سلامت فرد دارد،

  • احساسات فرد آشفته است و از زندگی لذت نمی برد،

  • بر عملکرد فرد در مدرسه، محیط کار، روابط فرد با دوستان و خانواده تاثیر منفی دارد.

مطلب مرتبط: چگونه افسردگی را در نوجوانان تشخیص دهیم؟ + تست

 

مهمترین علائم جسمی اضطراب در نوجوانان 

  • احساس گیجی

  • تنش و بی قراری در بیشتر اوقات

  • عصبی بودن، ترس و تحریک پذیری مداوم

  • سرخ شدن، لرزش بدن یا دست، افزایش ضربان قلب

  • بی حسی، سوزش و سوزن سوزن شدن بدن

  • تهوع، تعریق، تکان خوردن، تنگی نفس، سرگیجه

مهمترین علائم رفتاری اضطراب در نوجوانان

  • اجتناب از روابط اجتماعی یا بیرون رفتن،

  • اصرار به همراهی نزدیکان در یک موقعیت خاص،

  • اجتناب از برقراری تماس چشمی با دیگران و

  • استفاده از هر نوع دارو یا دخانیات برای آرام کردن خود می شود.

 

با انجام تست آنلاین و رایگان " تست استرس و اضطراب نوجوانان" متوجه می‌شوید این مسئله چقدر در نوجوان شما جدی است.

 

راهکارهایی برای کاهش اضطراب در نوجوانان

اختلالات اضطرابی می توانند کنترل و مدیریت شوند. بسیار مهم است تا نشانه ها و مشکلات اضطراب در نوجوانان هر چه زودتر شناسایی و درمان شوند. شناسایی و درمان به موقع می تواند از زندگی طولانی همراه با اضطراب و افسردگی جلوگیری کند.

بهتر است برای درمان اضطراب در نوجوان خود از یک روانشناس، مشاور یا روانپزشک کمک تخصصی بگیرید. برای بیشتر افراد، درمان روانشناختی، اولین انتخاب برای درمان اضطراب است؛ زیرا این نوع از درمان به نوجوان مضطرب کمک می کند تا الگوهای فکری و روش های واکنش نشان دادن به موقعیت های خاص را تغییر دهد که این کار می تواند به جلوگیری از وقوع مشکلات در آینده هم کمک کند.

توصیه‌های مشاور کودک یا مشاور نوجوان در زمان‌هایی که والدین با فرزند خود دچار مشکل می‌شوند راه گشاست. بر همین اساس مرکز مشاوره یــــاســـان این امکان را فراهم کرده است تا مشاوره شما با روانشناسان مجرب کودک و نوجوان به صورت آنلاین و در زمان های مناسب برای شما انجام شود.برای رزرو وقت مشاوره و ارزیابی کلیک کنید.

همچنین می توانید مهارت های فرزندپروری خود را با خواندن کتاب های روانشناسی در زمینه کـــودک و نـــوجـــــوان یا حضور در کـــــارگـــــــــاه های مرتبط  ارتقا دهید.

 

دریافت وقت مشاوره

لطفا برای دریافت وقت مشاوره از روانشناسان مرکز مشاوره یاسان از ساعت 9 تا 19 با دو شماره زیر تماس بگیرید يا از طریق واتس‌اپ پیام دهید. راحت ترين مسير براي فارسی زبانان خارج از کشور ارسال پيام از طریق واتس‌اپ است.

تماس با ما

تماس با ما

برچسب ها:

اضطراب سالم و بهنجار معمولا در پاسخ به رویدادها ی مختلف در زندگی رخ می دهد، معمولاً بعد از چند ساعت و یا نهایتا بعد از چند روز فروکش می کند و بر سلامتی یا بخش های دیگر زندگی فرد اثر نمی گذارد. در حقیقت، مقدار کمی از استرس یا اضطراب می تواند مفید باشد، زیرا به ما کمک می کند تا کارها و وظایف خود را به بهترین نحو انجام دهیم. اضطراب زیاد، کاملا عملکرد فرد را مختل می کند.توضیحات تکمیلی را در سایت مرکز مشاوره یاسان بخوانید.

احساس گیجی، تنش و بی قراری در بیشتر اوقات، عصبی بودن، ترس و تحریک پذیری مداوم، سرخ شدن، لرزش بدن یا دست، افزایش ضربان قلب، بی حسی، سوزش و سوزن سوزن شدن بدن، تهوع، تعریق، تکان خوردن، تنگی نفس، سرگیجه و ...  توضیحات تکمیلی را در سایت مرکز مشاوره یاسان بخوانید.

اجتناب از روابط اجتماعی یا بیرون رفتن، اصرار به همراهی نزدیکان در یک موقعیت خاص، اجتناب از برقراری تماس چشمی با دیگران و استفاده از هر نوع دارو یا دخانیات برای آرام کردن خود می شود. توضیحات تکمیلی را در سایت مرکز مشاوره یاسان بخوانید.


 

اختلالات اضطرابی می توانند کنترل و مدیریت شوند. بسیار مهم است تا نشانه ها و مشکلات اضطراب در نوجوانان هر چه زودتر شناسایی و درمان شوند. شناسایی و درمان به موقع می تواند از زندگی طولانی همراه با اضطراب و افسردگی جلوگیری کند. بهتر است برای درمان اضطراب در نوجوان خود از یک روانشناس، مشاور یا روانپزشک کمک تخصصی بگیرید. برای بیشتر افراد، درمان روانشناختی، اولین انتخاب برای درمان اضطراب است؛ زیرا این نوع از درمان به نوجوان مضطرب کمک می کند تا الگوهای فکری و روش های واکنش نشان دادن به موقعیت های خاص را تغییر دهد که این کار می تواند به جلوگیری از وقوع مشکلات در آینده هم کمک کند. توضیحات تکمیلی را در سایت مرکز مشاوره یاسان بخوانید.

ارسال پیام و سوال

{{ nameForm1_error }}

{{ mobileForm1_error }}

4 + 8 = ?

نظرات کاربران

۱۵ اسفند ۱۴۰۰

دختر من ۱۵ سالشه... ولی خیلی به کارهای من کار داره... مثلا میخام برم بیرون میگه کجا میری؟؟ یا بیرون که هستم زنگ میزنه میگه نگرانتم... یا اگر من بگم جاییم درد میکنه ... میشینه گریه میکنه و یا میگه سرکلاس همش به فکرت هستم. چکارش کنم؟؟؟ دیگران میگن بهش رو نده نزار دخالت کنه توی کارهات.

۱۸ اسفند ۱۴۰۰
مرکز مشاوره یاسان

دوست عزیز! رفتارهایی که از فرزند خود بیان کردید، اصلا مربوط به دخالت کردن نیست بلکه نشان دهنده اضطراب در دختر شماست. حتما باید سطح اضطراب دختر شما توسط یک روانشناس ارزیابی شود.

۲۴ اسفند ۱۴۰۰
سجاد قاسم نژاد

با سلام. بنده سجاد قاسم نژاد دبیر هستم. دانش آموزی دارم که به گفته ی خودش از شدّت فشار عصبی دچار دل درد میشه و شب ها خوابش نمی بره. دانش آموزم ۱۶ سال داره و کلاس یازدهم می خونه. احتمال میدم مشکلات خانوادگی هم داشته باشه، اما به دلیل حفظ حریم شخصی درباره ی این موضوع سوالی ازش نپرسیدم. خانم دکتر چه راهکارهایی پیشنهاد می دهید که خود دانش آموز بدون مراجعه به مشاور بتونه این مشکلش رو رفع کنه؟ البتّه متوجّه هستم که بهترین راهکارها رو با مراجعه به مشاور و بررسی دقیق تر میشه ارائه کرد.

۲۴ اسفند ۱۴۰۰
مرکز مشاوره یاسان

جناب قاسم نژاد عزیز! بسیار خوشحال و مفتخر هستیم که کشورمان چنین معلمان متعهدی دارد. اما درباره مشکل دانش آموز شما، با توجه به بروز عوارض جسمانی، دیگر دانش آموز نمی تواند به تنهایی برای رفع این مشکل خود کاری انجام دهد. در این مورد حتما نیاز است که فرد با مراجعه به روانشناس، تحت درمان دارویی قرار گیرد. البته توصیه می کنیم، دانش آموز بخش "کنترل استرس" کتاب "توانمندسازی نوجوان" را مطالعه کند. در صورتی که دانش آموز شما به دلیل مشکل مالی قادر به تهیه کتاب نباشد، مرکز مشاوره یاسان آمادگی دارد این بخش از کتاب را به رایگان در اختیار او قرار دهد. کتاب توانمندسازی نوجوان

۲۴ اسفند ۱۴۰۰

سلام و خسته نباشید دختر ۱۷ ساله ای دارم که با وجود تلاش برای یاد گیری دروس باز هم از خودش و نتیجه هایش راضی نیست بشدت کمال گراست و بابت بدست نیاوردن انچه که حتی مقطعی میخواهد دچار استرس زیادی میشود مثلا به افزایش وزنش حساس است و اگر نیم کیلو اضافه کند گریه و زاری راه می اندازد بعد از همه امتحانات شبه کنکور هم همین طور و گاها برای کنکوری که تابستان آینده دارد از شدت استرس گریه میکند این فقط گاهی اتفاق میافتد وبقیه مواقع به خوبی درس میخواند ولی باز هم استرس را در رخش میتوان دید.برای کاهش استرس او چه کارهائی باید او بکند یا ما انجام دهیم؟

۱۷ فروردین ۱۴۰۱
مرکز مشاوره یاسان

سلام و درود به شما والد عزیز؛ نگرانی شما کاملا به جا و منطقی است. این رفتارها حتما نیاز به مداخله مستقیم روانشناس و احتمالا روانپزشک دارد. توصیه ما این است که در اولین فرصت به یک روانشناس متخصص نوجوان مراجعه کنید. رفتارهای دخترتان نیاز به ارزیابی دقیق‌تری دارند تا بتوانیم بر اساس نتایج ارزیابی ها به شما کمک کنیم. دریافت نوبت مشاور

۲۷ فروردین ۱۴۰۲
مائده حجتی فرد

سلام صبحتون بخیر دختری دارم 15ساله نزدیک دوسال که شبها خواب نداره بیشتر موقع ها بیدار تا صبح هر کاری میکنم خوابش نمی‌بره و بیشتر موقع ها گریه می‌کنه در رختخوابش درسش خیلی ضعیف میگه هرچی میخونم تو حافظم نمیره استرس و سرگیجه و نفس تنگی و بدنش بیشتر موقع ها سرد فشارش میفته همیشه تو خودش حتی شده میگه من به مرگم فکر میکنم دکترشم بردم فایده ندارد قرص خوابم داده دکتر بی فایده است از درسش افتاده مدرسه نمیره لطفاً یه راه کار بدید نگرانشم خیلی ممنونم

۱۰ اردیبهشت ۱۴۰۲
مرکز مشاوره یاسان

وقت بخیر. مادر عزیز شما باید به یک روانشناس متخصص نوجوان مراجعه کنید تا بتونند تشخیص دقیق تری بدن و به خانواده شما کمک کنند

۲۱ مرداد ۱۴۰۲
حسن هوسم نژاد

دخترم در انواع امتحانات عادی بدون اضطراب و استرس است و از نظر علمی قابل قبول هست . روابط با من و مادرش خوبه . اما بزرگترین مشکل در امتحانات اصلی مثل کنکور است . درصدهاش طوری هست که هیجوریش نمیشه باور کرد که ایشون امتحان داده باشه . بعد امتحان کنکور در اولین فرصت سوال ها باهاش بررسی می کنیم دقیقا مشخص می کنه کدوم گزینه رو زده و خیلی ها رو هم صحیح می زنه ولی کارنامه میاد می بینیم غیر اون چیزی است که بررسی شده . با دو تا روانشناس چند جلسه صحبت کردیم نظرشون این بود که ما هیچگونه استرس و اضطراب درش نمی بینیم . فقط احساس می کنیم از طرف شما تحت فشار است که ممکن است امتحان رو بد بده و تحت مواخذه قرار بگیره در حالیکه همیشه بهش میگیم هر رشته ای که خودت دوست داری و راحتی همون رو ادامه بده و برنامه ریزی کن .

۲۷ شهریور ۱۴۰۲
مرکز مشاوره یاسان

سلام. ممکنه اضطراب عملکردی داشته باشه که این مساله با تست ها و مصاحبه های بالینی تشخیص داده میشه

ارسال پیام و سوال

{{ nameForm1_error }}

{{ mobileForm1_error }}

3 + 8 = ?

دریافت وقت مشاوره