6 رفتار غلط والدین که موجب تاثیر منفی فضای مجازی بر نوجوان‌ می‌شود!

  • دکتر آسیه اناری

    روانشناس بالینی کودک و نوجوان؛ مدیر مرکز مشاوره یاسان

    تاریخ آخرین بروزرسانی ۱۴۰۲/۱۲/۱۹

6 رفتار غلط والدین که موجب تاثیر منفی فضای مجازی بر نوجوان‌ می‌شود!

مدتی است که زندگی بدون اینستاگرام برای نوجوانان و حتی بزرگسالان غیرممکن شده است. واضح است که در اینستاگرام می توان با دوستان خود رابطه داشت، اطلاعات جدید کسب کرد و دامنه ارتباطات اجتماعی خود را گسترش داد اما علی رغم مزیت های این اپلیکیشن محبوب، اینستاگرام مضراتی دارد که در صورت مدیریت نشدن آن می تواند مشکلاتی را برای نوجوانان و حتی والدین ایجاد کند.

یادتان باشد هیچ کس نمی خواهد و نمی تواند شما را از دنیای شگفت انگیز اینستاگرام جدا کند بلکه در این مقاله سعی می شود ضمن بیان مضرات اینستاگرام برای نوجوانان، راهکارهایی برای استفاده از اینستاگرام این نرم افزار اجتماعی ارائه شود:

1. تعیین مدت زمان استفاده از اینستاگرام: فرض کنید غذای مورد علاقه شما قورمه سبزی است. اگر به جای یک بشقاب دو قابلمه بخورید چه بلایی سر معده و بدنتان می آید؟ این همان بلایی است که استفاده زیاد از اینستاگرام بر سر چشم، عضلات دست و مغز شما می آورد. آسیب‌هایی که غیر قابل جبران است!

پس حداکثر یک تا دو ساعت در روز از اینستاگرام استفاده کنید و در مقابل وسوسه داِئمی سر زدن به آن بایستید؛ چون در نهایت "اعتیاد" در انتظار شماست... درست شنیدید "اعتیاد" ! وقتی از اعتیاد حرف می زنیم همیشه منظور مواد و سیگار نیست. اعتیاد به شبکه‌های اجتماعی امروزه تبدیل به اعتیادی خطرناک تر و بی سر و صداتری شده است. اعتیادی که حتی خودمان هم متوجه اش نیستیم ولی وقتی از آن دوریم با پرخاشگری و بی حوصلگی خودش را نشان می دهد.

2. مقابله با وسواس فکری نسبت به اتفاقات اینستاگرام: تا حالا از خودتان پرسیده اید: چند نفر پست من را لایک کردند؟ چرا فلانی لایک نکرد؟ چرا او کامنت مرا جواب نداد؟ چرا استوری مرا ندید؟ منظورش از آن استوری چه بود؟ و ... همه اینها زنگ خطر است! یعنی شما به شدت در مورد اتفاقات اینستاگرام حساس شده اید و به سمت وسواس فکری پیش می روید.

وسواسی که شما را از کار، درس، خواب و زندگی می اندازد و غمگین و افسرده و حساس می کند. سعی کنید اینستاگرام را در محدود به زمان های تعیین شده کنید تا زندگی واقعی خود را داشته باشید. این وسواسهای فکری می توانند درس خواندن، ورزش کردن، موسیقی و هنر و هر چیز دیگری را در زندگی شما تعطیل کنند و شما را مجبور کنند بارها و بارها اینستاگرام خود را چک کنید؛ حتی هر چند دقیقه یک بار ...

فکر کردن به اینکه چه پستی بگذارید، چه استوری بگذارید، عکس پروفایلتان چه باشد، جواب فلانی را چه بدهید و افکاری شبیه این هم می تواند تبدیل به وسواس فکری شده و زندگی واقعی را در شما کمرنگ و کمرنگ تر کند. بعلاوه به اضطراب و افسردگی در طولانی مدت منتهی شود.

3. اینستاگرام جایگزین روابط اجتماعی نشود: اگرچه اینستاگرام ارتباطات اجتماعی را تقویت می کند ولی به همان اندازه می تواند روابط را کمتر کند. تعارض جالبی است! ایسنتاگرام می تواند روابط دوستانه ما را بیشتر کند اما وسواس و اعتیاد نسبت به آن، روابط دنیای واقعی شما را کم کرده و روابط اجتماعی را ضعیف می کند. چون همیشه پشت شکلک‌ها وکلمات موبایل پنهان می شوید و نشان دادن خودتان بدون واسطه کار سختی خواهد شد.

4. در اینستاگرام از بدترین لحظات زندگی نمی‌گویند: تا حالا شده با دیدن عکسها و استوریهای دیگران با خودتان بگویید "خوش به حالشان"، "همش در عشق و حال هستند"، "اتاقش رو ببین"، "چه لباسی"، "چرا من مهمونی دعوت نمیشم" و ... به این می گویند مقایسه کردن خودمان با دیگران که در اینستاگرام بسیار اتفاق می افتد.

یک سوال: تا حالا شده کسی از بدترین لحظه، بدترین لباس، بدترین اتفاق، دعوا با والدین پست یا استوری بگذارد؟ این خاصیت اینستاگرام است که آدمها تلاش می کنند خود را بسیار خوب نشان دهند. اما این زندگی واقعی آنها نیست ولی به هر حال حسادت و غمگینی در ما ایجاد می کند که به احساس بدبختی و بیچارگی در درون ما منتهی می شود.

تحقیقات نشان می دهد آنچه نوجوانان در اینستاگرام به اشتراک می گذارند زندگی واقعیشان نیست بلکه تلاش برای خوب نشان دادن خود است. پس گول این ظواهر را نخورید! زندگی واقعی متفاوت است... جالب اینجاست که دخترها بیشتر از پسرها ممکن است تحت تاثیر این مقایسه ها قرار بگیرند.

5. اینستاگرام را قبل از خواب چک نکنید: نوجوانانی که شب‌ها قبل از خواب از اینستاگرام استفاده می کنند؛ اضطراب و بدخوابی بیشتری را تجربه می کنند، بی قرار ترند و اعتماد به نفس کمتری دارند؛ زیرا این افکار وسواسی و منفی در شب تاثیر بیشتری بر افراد دارد. بیخوابی شبانه هم به پرخاشگری و بیقراری و بی حوصلگی در روز بعد منجر می شود و این چرخه ادامه پیدا می کند.

 

6 توصیه دکتر شایسته شکوفه فرد، روانشناس بالینی کودک و نوجوان مرکز مشاوره یاسان به والدین برای مدیریت کودکان در فضای مجازی را در این پادکست گوش دهید.

 

معایب استفاده از اینستاگرام برای نوجوانان

به طور کلی اگر حواستان به ساعت استفاده و وسواسها و مقایسه های همراه با اینستاگرام نباشد؛ می تواند در طولانی مدت شما را افسرده، ناراضی، پرخاشگر و بی قرار کند. همه زندگی شما را تحت تاثیر قرار دهد و اجازه رشد و پیشرفت در زندگی تحصیلی و اجتماعی واقعی را به شما ندهد. قطعا اینستاگرام نکات مثبت زیادی دارد اما اگر آن را در کنترل خود درنیاورید او شما را کنترل کرده و به سوی بزرگسالانی افسرده، بی هدف و پرخاشگر پیش می برد.

 

 

 

کدام نوجوانان بیشتر از فضای مجازی آسیب می‌بینند؟

نوجوانان اینستاگرامی که  ۱۱ تا ۲۰ ساله هستند، زندگی واقعی‌شان تحت تاثیر هویت مجازی‌شان قرار گرفته است. آنها قدرت تفکر، تجزیه و تحلیل، حل مساله و تصمیم گیری را نیاموخته اند، برای جلب توجه و متفاوت بودن هر کاری می‌کنند و "شاخ شدن" در این دنیای بی در و پیکر و فانتزی هدف بسیار از آنهاست.

نوجوانان اینستاگرامی هر روز با یکی رل می زنند و داداش یا آبجی جدید پیدا می کنند. آنها برای حضور خود در فضای مجازی ساعت‌ها مقدمه و موخره دارند اما در عوض در دنیای واقعی هیچ هدفی ندارند، از درس و مدرسه بیزارند، ورزش نمی کنند، با خانواده ارتباط ضعیفی دارند، بداخلاق، پرخاشگر و پرتوقعند. متاسفانه نوجوان‌هایی بیشترین آسیب را از حضور در فضای مجازی می بینید که والدین‌ آنها چنین ویژگی‌هایی دارند:

1. مدیریت رفتاری در دوران نوجوانی را نمی دانند و تلاشی هم برای آموختن آن نمی‌کنند

2. موبایل و شبکه های مجازی را بسیار زود و بدون هیچ قانونی در اختیار فرزندان خود می‌گذارند

3. خودشان الگوی درستی در استفاده از موبایل و شبکه های مجازی نیستند

4. هیچ هدف و معنایی در زندگی ندارند و درگیر روزمرگی‌اند

5. به جای وقت گذاشتن با نوجوان خود به او آزادی و امکانات بیش از حد می دهند

6. روشهای صحیح ارتباط با نوجوان را نمی دانند

راه حل این مساله آموزش فرزندپروری است. والدین می‌توانند از طریق حضور در کارگاه‌های فرزندپروری و مطالعه کتاب‌های روانشناسی نوجوان، مهارت‌های فرزندپروری خود را ارتقا دهند و خانواده را برای مواجهه با دوران بلوغ نوجوان و اصلاح سبک زندگی خود آماده کنند و یا از مشاوره روانشناسی متخصص در زمینه نوجوانان کمک بگیرند.

توصیه‌های مشاور کودک یا مشاور نوجوان در زمان‌هایی که والدین با فرزند خود دچار مشکل می‌شوند راه گشاست. بر همین اساس یــــاســـان این امکان را فراهم کرده است تا مشاوره شما با روانشناسان مجرب کودک و نوجوان به صورت آنلاین و در زمان های مناسب برای شما انجام شود. برای رزرو وقت مشاوره آنلاین کلیک کنید.

6 توصیه دکتر شایسته شکوفه فرد، روانشناس بالینی کودک و نوجوان مرکز مشاوره یاسان به والدین برای مدیریت کودکان در فضای مجازی را در این پادکست گوش دهید.

 

دریافت وقت مشاوره

لطفا برای دریافت وقت مشاوره از روانشناسان مرکز مشاوره یاسان از ساعت 9 تا 19 با دو شماره زیر تماس بگیرید يا از طریق واتس‌اپ پیام دهید. راحت ترين مسير براي فارسی زبانان خارج از کشور ارسال پيام از طریق واتس‌اپ است.

تماس با ما

تماس با ما

برچسب ها:

نوجوانان اینستاگرامی که  ۱۱ تا ۲۰ ساله هستند، زندگی واقعی‌شان تحت تاثیر هویت مجازی‌شان قرار گرفته است. آنها قدرت تفکر، تجزیه و تحلیل، حل مساله و تصمیم گیری را نیاموخته اند، برای جلب توجه و متفاوت بودن هر کاری می‌کنند و "شاخ شدن" در این دنیای بی در و پیکر و فانتزی هدف بسیار از آنهاست. توضیحات تکمیلی را در سایت مرکز مشاوره یاسان بخوانید.

ارسال پیام و سوال

{{ nameForm1_error }}

{{ mobileForm1_error }}

3 + 6 = ?

نظرات کاربران

۰۶ دی ۱۴۰۰
مجتبی

خوب بود

۱۹ خرداد ۱۴۰۱
SANA♡

من ۱۴ سالمه و ۲ ماه دیگه تولدم و قرار شره مادر و پدرم برایم گوشی بخرند و اینستاگرام هم نصب می کنم♡

ارسال پیام و سوال

{{ nameForm1_error }}

{{ mobileForm1_error }}

4 + 9 = ?

دریافت وقت مشاوره