چگونه اعتیاد به گوشی را ترک کنیم؟ + 18 نشانه معتاد بودن

  • تیم ترجمه و تولید محتوا

    مرکز مشاوره یاسان

    تاریخ آخرین بروزرسانی ۱۴۰۳/۰۱/۱۸

چگونه اعتیاد به گوشی را ترک کنیم؟ + 18 نشانه معتاد بودن

نظرسنجی‌های انجام شده نشان می دهد:

  • کاربران گوشی‌های هوشمند روزانه به طور متوسط 63 بار گوشی خود را چک می‌کنند

  • 35 درصد افراد گوشی خود را در عرض 5 دقیقه پس از بیدار شدن چک می‌کنند

  • بیش از 80 درصد کاربران تلفن خود را یک ساعت پس از بیدار شدن یا قبل از خواب چک می‌کنند

  • 58 درصد از کاربران گوشی‌های هوشمند هر ساعت یک بار آن را چک می‌کنند

  • همچنین در طول روز به طور متوسط 3 ساعت و 15 دقیقه از زمان خود را با گوشی می‌گذرانند

خرید گوشی‌های هوشمند هر سال به سرعت در حال رشد است. این یعنی افراد بیشتری در آینده به تلفن همراه معتاد می‌شوند. اما این وضعیت چه تاثیری بر سلامت ما دارد؟ قطعات بر سلامت و روابط ما تأثیر منفی خواهد گذاشت. ما در حال تبدیل شدن به نسلی مصرف کننده شده‌ایم و توانایی فکر کردن را از دست داده‌ایم.

در حقیقت با هر نشانه‌ای از کسالت و ناراحتی سراغ گوشی‌هایمان می‌رویم. ما برای درک احساسات واقعی و پردازش آنها وقت نمی‌گذاریم. بی‌توجهی به احساساتمان با وقت گذراندن در گوشی‌های هوشمند باعث می‌شود ارتباط با خود را از دست بدهیم.

آیا می‌دانید اعتیاد به تلفن همراه نامی دارد؟

اگر درباره دائم گوشی هوشمندتان را چک می‌کنید و اگر کنارتان نباشد، شما را مضطرب می کند، ممکن است به Nomophobia مبتلا باشید.

بسته به سطح اضطراب‌تان میزان اعتیاد شما مشخص می‌شود. نشانه‌هایی که در ادامه می‌آید مطلق نیستند، اما می‌توان بر اساس آنها مشخص کنید آیا بیش از حد از گوشی هوشمند استفاده می‌کنید یا به آن اعتیاد دارید!

مطلب مرتبط: چرا دچار استرس و اضطراب می شویم؟ + بهترین راه درمان استرس و اضطراب

 

علائم اعتیاد به گوشی هوشمند چیست؟

1. حتی زمانی که نتیفیکیشن دریافت نمی‌کنید، گوشی خود را چک می‌کنید: با اینکه هیچ تماس، پیام یا اعلان رسانه‌های اجتماعی دریافت نکرده‌اید اما هرچند وقت یک بار گوشی خود را چک می‌کنید؛ قفل گوشی خود را باز می‌کنید و از یک برنامه به برنامه دیگر می‌روید تا ....

2. شما گوشی خود را هر جا که می روید (حتی به توالت) می برید: آیا وقتی بدون تلفن همراه بیرون می‌روید احساس اضطراب می‌کنید؟ مثلاً احساس می‌کنید، اتفاق وحشتناکی رخ می‌دهد و سرگردان می‌شوید و نمی‌توانید درخواست کمک کنید چون تلفن ندارید؟

آیا نمی‌توانید بدون تماشای ویدئو در تلفنتان غذا بخورید؛ زیرا حین خوردن غذا حوصله‌تان سر می‌رود؟ یا حتی هنگام توالت رفتن هم نمی‌توانید حتی برای چند دقیقه بدون بروزرسانی‌های رسانه‌های اجتماعی سپری کنید؟

 3. روز شما با تلفن همراه شروع می‌شود و به پایان می‌رسد: آیا شما با تلفن زیر بالش یا روی میز کنار تخت می‌خوابید؟ از زمانی که ساعت‌های زنگ‌دار سنتی با گوشی‌های هوشمند جایگزین شد، افراد پس از متوقف کردن زنگ هشدار، بلافاصله شروع به چک کردن گوشی می‌کنند. آیا شما هم همین کار را انجام می‌دهید؟

4. هنگام صحبت با دیگران گوشی خود را چک می‌کنید: آیا در مهمانی‌ها دائم تلفن همراه را چک می‌کنید؟ یا وقتی دوستانتان با شما صحبت می‌کنند، تمام حواس‌تان به گوشی‌تان است؟ اگر این‌گونه است قطعاً، شما بیش از حد از تلفن خود استفاده می‌کنید و در برقراری ارتباط با دنیای واقعی شکست خورده‌اید.

مطلب مرتبط: اگر گوشی دارید به احتمال زیاد فابینگ هم دارید! + خطرات و درمان

5. فکر می‌کنید زمانی برای سرگرمی ندارید: بعد از اینکه صاحب گوشی هوشمند شدید، فکر می‌کنید در طول روز زمانی برای انجام کارهایی که دوست دارید ندارید؟ شاید به این دلیل که آن را با مرور گوشی هوشمند پر می کنید. زمانی را که با استفاده از برنامه‌ها در تلفن خود می‌گذرانید، پیگیری کنید و خواهید فهمید که چرا دیگر وقت ندارید.

6. وقتی تلفن خود را پیدا نمی‌کنید دچار وحشت می‌شوید: آیا فکر گم شدن تلفن همراه شما را می ترساند؟ در یک نظرسنجی مشخص شد جوانان ترجیح می‌دهند، دست یا پای‌شان بشکند اما گوشی‌شان سالم باشد! شما چطور؟

۷- همیشه حواس شما پرت است: آیا نمی توانید بدون بررسی گوشی خود روی یک کار تمرکز کنید؟ مثلا هنگام مطالعه، صحبت با مردم، کار کردن یا حتی حین تماشای تلویزیون میل به چک کردن گوشی  دارید؟ طبق تحقیق انجام شده، امروزه انسان‌ها دارای فاصله توجه (۸ ثانیه) کوتاه‌تری از ماهی قرمز (۹ ثانیه) هستند.

8. بدون گوشی احساس تنهایی می‌کنید: اگر به هر دلیلی گوشی‌تان را همراه نداشته باشید، بی‌قرار می‌شوید و حتی در موقعیت‌های اجتماعی بدون گوشی خود احساس تنهایی می‌کنید.

مطلب مرتبط: 13 راهکار برای غلبه بر احساس تنهایی + خطرات تنهایی + تست

9. کارهای‌تان را به تعویق می‌اندازید: با اینکه می‌دانید باید کارهای مهمی را انجام دهید اما به دلیل استفاده بیش از حد از تلفن همراه قادر به انجام آنها نیستید.

10. وقتی شارژ باتری گوشی کم می شود وحشت می‌کنید: همیشه حواستان به میزان شارژ تلفن همراه‌تان هست؛ شما نمی‌توانید با فکر اینکه شارژ گوشی‌تان کم شود زندگی کنید. شما دائم در جستجوی یک شارژر هستید یا همیشه تلفن همراه‌تان را به یک پاوربانک وصل نگه می‌دارید. شب‌ها گوشی را  کامل شارژ می‌کنید تا بتوانید بلافاصله از صبح شروع به استفاده از آن کنید.

11. وقتی ناراحت هستید خود را با گوشی مشغول می‌کنید: به جای اینکه احساسات خود را بیرون بریزید، سعی می کنید با چک کردن گوشی از آنها فرار کنید. همچنین در محیط‌های اجتماعی ناخوشایند، سعی می‌کنید خود را با گوشی مشغول کنید. این مورد بیشتر درباره افراد درونگران اتفاق می‌افتد.

مطالعات نشان می‌دهد که نوجوانانی که بیشتر از ارتباطات واقعی درگیر ارتباطات مجازی هستند، تمرین لازم برای ایجاد مهارت‌های ارتباطی را از دست می‌دهند.

12. وقتی گوشی خود را در خانه فراموش می‌کنید، وحشت‌زده می‌شوید: افراد معتاد به گوشی نمی‌توانند بدون تلفن  همراه خود جایی بروند. تصور اینکه مجبورند روز یا حتی بخشی از روز خود را بدون استفاده از تلفن سپری کنند برای آنها ترسناک است. بنابراین اگر تلفن خود را در خانه فراموش کنند، وحشت می‌کنند و تلاش می‌کنند تا دوباره آن را دریافت کنند.

13. زمانی که نمی‌توانید فوراً به دنبال اطلاعاتی بگردید، بی‌قرار می‌شوید: با وجود دسترسی آسان به اطلاعات از طریق تلفن همراه و اینترنت، اگر به دلیل نداشتن تلفن نتوانید به اطلاعات مورد نیاز خود دسترسی پیدا کنید، عصبانی و ناراحت می‌شوید.

14. نمی‌توانید تصور کنید که برای چند ساعت وای فای نداشته باشید: تصور کنید، برق قطع شده و Wi-Fi برای یک روز کامل در دسترس نیست. همچنین، حجم اینترنت شما نیز به سقف مجاز ماهانه رسیده است. احساس شما در این شرایط چگونه است؟ آیا از این فکر می‌ترسید؟ آیا احساس می‌کنید نمی‌توانید بدون آن زنده بمانید؟

15. در روابط خود دچار مشکل شده‌اید: آیا دیگر با خانواده خود صحبت نمی‌کنید و آنها از شما شاکی هستند که شما همیشه با تلفن همراه خود مشغول هستید و واقعاً به صحبت‌های آنها گوش نمی‌دهید؟ وضعیت روابط خود را ارزیابی کنید. آیا شما و همسرتان به جای اینکه درباره روزتان صحبت کنید، روی یک تخت دراز می‌کشید و با گوشی خود مشغول می‌شوید؟ اگر پاسخ شما به این سؤالات «بله» است، قطعاً از این فناوری بیش از حد استفاده می‌کنید.

16. در صورت استفاده نکردن از گوشی، علائم ترک اعتیاد را تجربه می‌کنید: مانند هر اعتیاد دیگری، اعتیاد به تلفن همراه دارای علائم ترک فیزیکی و روانی است. علائم قطع نشانه‌هایی هستند که در اثر قطع یا کاهش استفاده از گوشی تلفن همراه به وجود می‌آیند. این علائم ممکن است شامل اضطراب، افسردگی، عصبانیت، تشنج، عدم تمرکز، بی‌خواب، اضطراب اجتماعی، افزایش استرس، افزایش تمایل به استفاده مجدد از گوشی تلفن همراه و ... شود.

در صورتی که شما اینگونه علائم را تجربه کرده‌اید، ممکن است اعتیاد به گوشی تلفن همراه در شما وجود داشته باشد. توصیه می‌کنیم حتما از یک روانشناس یا مشاور کمک بگیرید تا به شما در مدیریت و استفاده بهنر از گوشی تلفن همراه راهنمایی کنند.

مطلب مرتبط: چگونه از افسردگی رها شویم؟ علائم + تست رایگان

17. از زندگی خود راضی نیستید: یکی از حس‌های رایج در میان کاربران گوشی‌های هوشمند ناراضی بودن از وضعیت زندگی است؛ زیرا آنها به‌طور مداوم زندگی خود را با افرادی که در شبکه‌های اجتماعی می‌بینند مقایسه می‌کنند. مطالعات نشان می‌دهد، استفاده زیاد از تلفن‌های هوشمند منجر به افسردگی، اضطراب، اعتماد به نفس پایین، تنهایی و کمرویی می‌شود.

18. مهم نیست چه فعالیتی انجام می‌دهید، شما همیشه به گوشی خود وابسته هستید: مهم نیست در حال رانندگی، غذا خوردن، صحبت با مردم، توالت رفتن، تعطیلات، تماشای تلویزیون و ... باشید شما همیشه از گوشی خود استفاده می‌کنید!

 

دریافت وقت مشاوره

لطفا برای دریافت وقت مشاوره از روانشناسان مرکز مشاوره یاسان از ساعت 9 تا 19 با دو شماره زیر تماس بگیرید يا از طریق واتس‌اپ پیام دهید. راحت ترين مسير براي فارسی زبانان خارج از کشور ارسال پيام از طریق واتس‌اپ است.

تماس با ما

تماس با ما

برچسب ها:

ارسال پیام و سوال

{{ nameForm1_error }}

{{ mobileForm1_error }}

5 + 9 = ?

نظرات کاربران

ارسال پیام و سوال

{{ nameForm1_error }}

{{ mobileForm1_error }}

7 - 3 = ?

دریافت وقت مشاوره